Destillation av saltvatten
Frågeställning: Vad samlas i provröret
Hypotes: Jag tror att saltvatten kommer
att samlas i provröret.
Material:
·
2 bägare, (250 ml)
·
sked
·
glasstav
·
destillationskolv
·
gummislang
·
provrör
·
brännare
·
stativ
·
trefot med trådnät
·
te sked
·
kranvatten
·
koksalt
·
tändstickor
·
kork som sitter ovanför kolven
Metod:
1)
Jag monterade ihop delarna.
2)
Jag hällde sedan i 100ml vatten och 2 te skedar
salt i kolven. Rörde om
3)
Tände brännaren som var under kolven.
4)
När vattnet kokade så räknade jag till 30 sekunder.
5)
Susanne tog isär min konstruktion.
6)
Jag kylde ner provröret med kallt vatten (på
utsidan av provröret).
Restultat: Det var destillerat vattnet
som samlades i provröret.
Slutsats: Det som hände var att när den
varma lågan från brännaren träffade kolven med saltvattnet, steg
vattenmolekylerna och förflyttade då sig genom slangen ner i provröret. Det är
inte möjligt att det var saltvatten som samlades i provröret, eftersom
koksaltet smälter vid +801 grader. Så saltet var i fast form. Eftersom att ämnen
har olika kokpunkter så går det ena ämnet upp i ånga vid te.x 100 grader och
det andra 2000 grader. Då får endast det ena ämnet rörelse vid 100 grader. Då
förflyttas endast det ena ämnet vid 100 grader.
Såhär gick det till:
1)
Brännaren värmer upp saltvattnet i kolven.
2)
När vattnet börjat koka i kolven stiger
vattenmolekylerna.
3)
Vattnet i form av ånga far ner genom slangen ner
i provröret.
4)
Vattenångan kyls ner av luften på utsidan av
röret och även av det kalla vattnet i bägaren som provröret ligger i.
Se bild till höger.
Nej, min hypotes stämde ej, jag trodde att saltvatten skulle
samlas i provröret, men det var destillerat vatten.
Destillering går ut på att skilja 2 sammansatta ämnen från
varandra. Ett vanligt exempel är framställning av alkohol. När etanolen kokar
vid 78 grader skiljer sig etanolen från vattnet.
Förbättringar som kan göra är rena kolven och provröret så
man kunde få smaka på det destillerade vattnet. Göra resultatet tydligare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar