Konstgödsel
Mineralgödsel, eller konstgödsel som vi säger är ett sorts syntetiskt gödsel som framställs industriellt. Ca 2% av jordens energi tas till att framställa syntetiskt ammoniak. Konstgödslet innehåller så kallade makronäringsämnen som enbart består av kväve N, fosfor P och kalium K. Detta gödsel kan man också kalla NPK gödsel. Makronäringsämnena har en snabb och bra påverkan av just växterna. Vid användning av konstgödsel tillför man alltså NPK. NPK är en form näring som gör att växternas rötter direkt kan absorbera makronäringsämnena. Detta gör att växten börjar växa snabbt, och man ser resultat direkt. Använder man konstgödslet är det viktigt att man vattnat ordentligt efter så att blandningen börjar göda. Annars kan blandningen bränna sönder växternas rötter. Rötterna kan i teori brännas sönder eftersom blandningen är väldigt koncentrerad (alltså stark). Konstgödslet man köper i butik är oftast i pulverform, som man sätter i jorden och sedan vattnar. Det kan även säljas i granulat eller flytande form. Granulat är ett ämne som är i korn eller grynform. Överdoserar man konstgödsel mår växterna inte heller så bra, växterna mår bäst av att växa välbalanserat. Det är samma med människan, vi mår inte bra att överdosera heller.
Detta är vad de olika ämnena gör och hur de påverkar växterna:
Kväve gör att växten lever, får en bra tillväxt och den blir större än vid brist på kväve. Kvävet gör också så att löven och bladen inte förkrymper så det blir en sämre fotosyntes.
Fosfor ser man i bladen. När det är brist på fosfor i bladen blir bladen blågröna. Tar de slut så faller löven av när de är gula, som en tidig höst för träden.
Kalium gör så att växten kan sköta sin vattenhushållning. Det blir då svårare att klara vintern och växten kan då inte tillverka blad som den ska.
Konstgödslet tillkom under industriella revolutionen under 1800-1900 då man behövde väldigt mycket mat. Det blev då inte nog mycket naturligt gödsel så man behövde något snabbt verkande gödsel. På denna tiden innehöll konstgödslet kväve, fosfor, kalium, magnesium, och svavel. Det var på denna tiden urbaniseringen skedde för jobb inne i stan också, så det blev färre bönder. Jordbruket effektiviserades alltså väldigt mycket under denna tiden då även maskiner som traktorn började användas. Man använde konstgödslet till alla grödor, men jag tror inte man visste vad konsekvenserna blev. Tack vare denna konstgödsel ökade populationen i hela Storbritannien också. Detta gjorde också att folk kom utifrån Storbritannien och till och med utanför Europa hit. För arbetsmöjligheter och mycket mat.
De negativa konsekvensers med konstgödslet är dock ganska många. Konstgödslet bidrar till övergödning, när det kommer ut i vattnet. Konstgödslet innehåller ju 3 ämnen som växter, och alger behöver. Övergödning leder sedan till syrefattiga bottnar så fiskar dör mm. Eftersom konstgödsel endast innehåller 3 näringsämnen minskar jordens bördighet. Naturgödsel är mat för maskar, svampar och bakterier samt de andra nedbrytare. Dessa gör jordarna levande. Får de inte näring fungerar dessa inte lika bra. Dem på FOBO tror att jordbruket kommer ta ut sig självt när de bördiga jordarna försvinner. En annan negativ effekt är att det tar ungefär 2% av jordens energi att framställa syntetisk ammoniak, som behövs till konstgödsel. Konstgödslet bidrar också till näringsfattig mat, det eftersom växterna vi äter endast innehåller 3 näringsämnen. När man använt konstgödsel ett tag på en åker blir marken väldigt näringsfattig. Detta förstör för nedbrytare och andra organismer i marken som masken. Vi i sverige brukar låta åkrarna vara ett tag för att den ska få tillbaka de näringsrika ämnena. Vid tillverkning av konstgödslet måste man ha ammoniak, ca 2% av jordens energi i form av naturgaser slukas då. Detta gör att det blir klimatförändringar vi släpper ut mycket växthusgaser som bidrar till global uppvärmning.
Det finns även positiva konsekvenser med konstgödsel. Konstgödsel har som jag nämnt tidigare ändrat levnadsvillkoren för människorna under industriella revolutionen och nu. Konstgödslet har en snabb påverkan som gör att vi får mat snabbare. Maten mättar och vi får ändå energi och proteiner, och de andra näringsämnena. Även fast vi inte får i oss alla andra nödvändiga så räcker egentligen dessa 3. Ibland kan det dock vara nödvändigt att äta kosttillskott om man vet att man käkar mat odlat med konstgödsel.
En sammanfattning blir att konstgödslet har gett oss människor onäringsrik men mättande och energirik mat.
Till skillnad från vanligt biologiskt gödsel som oftast är torv, kompost och koskit och annat organiskt material. Biologiskt gödsel varar länge, fast det gör att växterna gror långsammare. Detta eftersom växten måste bryta ned näringen på olika sätt innan växterna kan ta hand om detta. Detta gör dock att växterna mår bättre, växer bättre och blir finare. Växternas frö gror och förökar sig också bättre vid naturgödsel tillförsel. Detta gör också att vi får näringsidkare mat
http://matjordbruk.blogg.se/2015/may/hur-farligt-ar-egentligen-konstgodsel.html
Mina källor har väl konstruerade texter och dem verkar seriösa. Sidorna är också kända på ett eller annat sätt så det skulle vara konstigt om de lura och gav ut fel information till läsarna. Sidorna är opartiska och stödjer eller diskriminerar inte konstgödslet. Sidorna har kontaktuppgifter och det står vem som gjort sidan och artikel. Mina källor skriver också ungefär samma sak om allting, om olika processer, fakta och historia. Källorna beskriver också tydligt de negativa och positiva grejerna med gödslet. Sidorna är då alltså opartiska. Om historia om konstgödslet har jag använt information som jag fått av Daniel under historia lektionerna då vi arbetade med population och infrastruktur under industriella revolutionen. Mina källor har ingen vidare reklam och det gör att de inte tjänar pengar som clickbait. Detta kan också göra att källorna är oseriösa, men i mitt perspektiv är de användbara och realistiska helt enkelt. Min lärare har också läst igenom min text och tyckte ingenting var falskt.